Am pus pe hârtie și pe monitor o casă care este utilizată cvasipermanent, în livada casei mai mari, unde locuiesc neîntrerupt de aproape un deceniu. Satul Babșa, mic și calm, este situat în estul județului Timiș, pe lângă Dealurile Lugojului. M-am împrietenit cu aceste locuri și am imaginat o structură care face blend, atât în Natură, cât și în țesutul construit.
Livada este avantajată de peisajul natural – cu o ușoară pantă, se deschide către sud, în zilele senine zărindu-se munții; pânza freatică a zonei a făcut posibilă crearea unui mic iaz în urma forajului, iar în aproximativul centru de greutate vizual al acesteia se află un embematic păr roditor – devenit capăt de ax al parcusului din acces. Casa se expandează în Natură prin două terase, una pentru sezonul cald, către iaz, și una pentru zilele mai friguroase, dotată cu un mic șemineu exterior. Partea plană de învelitoare primește un strat ultraușor vegetal, în sistem extensiv.
Constructiv și la nivel de finisaj, am avut în vedere materiale locale și reciclate – infrastructura din bazalt de la cariera Lucareț aflată la doi pași, suprastructura din lemn și un accent cromatic rezultat din reutilizarea cărămizii aparente găsite local, din demolări.
Babșa este un sat de oieri, așa se face că imediat după relocarea în rural, am primit-o în familie pe Florica, în regim de sanctuar vegan, și am în vedere utilizarea lânei care îi prisosește în urma tunsorii anuale ca și material izolator, după o tratare eficientă.
Ca rapel la țesutul edificat tradițional, am avut în vedere „streașina” evazată, care creează spații intermediare și este o soluție arhaică, pusă în operă încă dinainte de târnațul local. De asemenea, am menținut o proporție în elevație de aproximativ ½ între învelitoare și nivelul parter, specifică zonei, respectiv panta de 45 de grade a casei „mari” existente pe teren. Specificul marcării registrelor orizontale este interpretat prin acoperișul cu strat vegetal extensiv, patternul fațadelor laterale și mecanismele de umbrire ale anvelopei vitrate prin lamele cu unghi reglabil. La momentul unei potențiale puneri în operă, se vor avea în vedere surse de energie regenerabilă.
Suprafața construită 44,72 mp
Suprafața desfășurată 62,36 mp
1 Cameră de zi 19,41 mp
2 Bucătărie 5,75 mp
3 Baie 4,25 mp
4 Hol 6,19 mp
5 Supantă | Dormitor 13,99 mp
Suprafața utilă 49,59 mp
Concept | Proiectare - arh. C. Myers
Modelare 3D - arh. C. Myers
proiect de concurs | proiect de sertar