Principalul neajuns estetic, dar și funcțional, al clădirii primăriei din Cârțișoara este conformarea deficitară a aparatului de intrare: acoperișul care asigură protecția la intemperii este inestetic și umbrește fațada principală, astfel holul de acces nu beneficiază de iluminarea corespunzătoare naturală; de asemenea, acoperișul coboară prea mult și în acest fel se interpune unei relații vizuale directe cu zona de acces (uși și ferestre) - drept rezultat, fațada principală nu are prestanța dorită pentru o clădire publică.
Acoperișul zonelor de acces exterioare și a holului principal care distribuie funcțiunile se va desface. Zona de hol va fi reconformată cu un acoperiș terasă necirculabilă (cu strat verde extensiv), iar zonele exterioare de acces vor fi protejate cu acoperiș din sticlă securizată susținut de o structură ușoară. Suprafața vitrata a fațadei principale va fi augumentată prin desfacerea parapeților golurilor de fereastră. Se propune amenajarea unei mansarde în podul existent.
Pe fațada principală, se vor monta elemente metalice de signalectică, conform pieselor desenate, respectiv se va realiza un fronton pe care se va amplasa stema comunei.
Împrejmuirea nou propusă răspunde estetic și funcțional volumului primăriei, reinterpretând contemporan spiritul locului prin textură, cromatică și volumetrie. Buzunarul spațial creat în fața totemului interpretează creativ sintagma vatra satului și devine un loc de socializare și de relaxare unde fiecare persoană care trece pragul primăriei sau doar se află în zonă poate petrece câteva momente plăcute, odihnindu-se și retrăind tradiția în confortul vizual al elementelor estetice actuale. Flacăra vie propusă în vatra amplasată în centrul de greutate al acestui spațiu invită la socializare și omagiază bogata istorie a Cârțișoarei.
După desființarea iobăgiei în Cârțișoara, a luat ființă Ocolul Silvic ce a administrat pădurile fostei familii nobiliare Teleki și în general toate pădurile proprietate de stat de la comuna Porumbacu de Sus până la Zărnești. Sediul ocolului silvic a fost construit în anul 1860 pe locul unde în trecut exista castelul familiei nobiliare; în prezent în această clădire se afla primăria comunei.
Concept | Proiectare - arh. C. Myers
Modelare 3D - arh. T. Mahu
Structura de rezistență - ing. Cătălin Vîlceanu | Blue Building Project SRL